Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                               
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Проект INELI Balkans – нова възможност за обществените библиотеки
Проект INELI Balkans – нова възможност за обществените библиотеки Печат

future-library.jpg

Покана за кандидатстване на участници в онлайн обучението по лидерство
и в мрежата INELI-Balkans

Уважаеми колеги,

Поканата на Библиотеки на бъдещето – Гърция е отправена към индивидуални специалисти, работещи в библиотеките на 11 балкански страни, които са готови да поемат дългосрочен ангажимент, който включва: 3-годишно активно участие в проекта с онлайн обучение на английски, общуване в мрежа, подготовка на проекти и създаване на партньорства.

Онлайн обучението ще бъде съпроводено с уъркшопи на живо по време на трите годишни срещи на участниците през ноември 2015, 2016 и 2017 г. Всичко това ще бъде поднесено на английски език чрез електронна платформа, в която ще се предоставят материали за четене, тестове и форум за дискусии. Кандидатите ще се избират така, че да има представители от всяка държава, но на базата на качеството на техните формуляри, мотивация и трудова кариера.

ВАЖНО УСЛОВИЕ: Подкрепата за кандидата от неговата институция е задължителна. В случая не се изисква препоръка от Директора, а Писмо за съгласие с „Библиотеки на бъдещето“ (Future libraries”), което трябва да се подпише от директора на библиотека в уверение на това, че е съгласен да създава условия на кандидата да учи, да работи в мрежа, както и че библиотеката ще участва в партньорските инициативи на INELI-Balkans. През втората година ще бъде проведен конкурс за иновативни проекти сред обучемите и най-добрите проекти ще получат начално финансиране за стартирането им. Ако вашият участник спечели, вие и вашата библиотека трябва да го подкрепите в цялостния замисъл на проекта и осъществяването му. Писмото за съгласие е приложено в пакета за кандидатстване.

Крайният срок за подаване на кандидатурите е 30 юни 2015 г.

Пакетът с документи се изпраща на посочения имей на Лида Манцурани, мениджър на проекта.

За въпроси и консултации се обръщайте към Анна Попова, библиотечен посланик на INELI-Balkans за България: имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , тел. 0885 311 852.

Отворена покана и критерии за избор на участници:
http://www.futurelibrary.gr/en/ineli-balkans-training/

На всички кандидати пожелаваме успех!

ББИА

 

INELIBalkans

Прессъобщение

Библиотеките са не само част от информационното общество и културния живот,
те са важни и за местните икономически инициативи.
Библиотеките се превъщат в места за хората, които действат!

Във време на финансова криза и политическа несигурност, в зона на намаляващи възможности и неясни перспективи, Мрежата от Библиотеки на бъдещето и техните приятели открива нови пътища и създава нови възможности за избор, като подпомага живота на  местните общности.

Библиотеки на бъдещето (Future libraries) се очертава като жива общност , която постоянно приобщава  нови библиотеки и нови градове. Ден след ден все повече хора от различни възрасти и произход, от най-малките, току-що проходили деца с техните родители, тийнейджъри и студенти, до хора на свободна практика, творчески професии, доброволци и пенсионери се свързват с местните обществени библиотеки чрез тази бързо растяща мрежа, която в момента се състои от 140 обществени и общински библиотеки и приблизително 7000 членове.

Извън пределите на Гърция: Стартиране на проект INELI-Balkans

След три години плодотворна работа в Гърция, финансирана от Фондация Ставрос Ниаркос, неправителствената организация Библиотеки на бъдещето получи грант от Фондация Бил и Мелинда Гейтс, за да достигне до библиотечни мрежи на Балканите чрез новия проект INELI-Balkans (International Network of Emerging Library Innovators in the Balkan region – Международна мрежа от развиващи се библиотечни иноватори на Балканите).

Проектът INELI-Balkans ще събере заедно библиотечни общности от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Бивша югославска република Македония, Косово, Монтенегро, Румъния, Сърбия, Словения и Гърция, за да развият устойчива мрежа, която насърчава сътрудничество и иновации, електронно учене и експерименти с нови идеи.

Като привлича иновативния потенциал, наличен сред библиотечните специалсити, и като стъпва на  модела на Библиотеки на бъдещето,  INELI-Balkans ще бъде „инкубатор“ на уменията, необходими за библиотечните иновации и трансформацията на Балканите.
Проектът ще изгради капацитет на мрежата чрез следните основни дейности:

Оценка на нуждите на библиотеките

Чрез работата на групата координатори от отделните страни (посланици на библиотеките),  INELI-Balkans ще отчита особеностите на балканските страни и ще адресира проблемите на библиотеките на национално равнище.

Оналайн обучение по лидерство

Чрез специална платформа за електронно обучение и с помощта на наставници от библиотечния и други сектори, обучението ще бъде фокусирано върху уменията на новите библиотечни лидери да осигуряват стратегическо планиране и да разработват  услуги.

Награди за иновации

Избрани проектни предложения за нови услуги, подготвени от обучаемите,  щe  получат начално финансиране за тяхното  осъществяване.

Организиране на събития в мрежата

Конференции и уъркшопи на живо, учебни посещения и взаимодействия с експерти ще обогатят опита и доверието между участниците в проекта.

Проектът INELI-Balkans ще създаде рамка за непрекъснатото търсене на партньорства и съфинансиране, за  работа с библиотечната общност, за обучение на партньори,  доставчици на технологии и услуги, и преди всичко, за инициативи и творчество на местно ниво.

Днес местните общности, хората, които нямат завършено образование, етническите малцинства и много други хора на Балканите повече от всякога се нуждаят от обществени библиотеки, които се стремят да им предоставят  обучения, знания и мрежи, за да им помогнат да успеят в условията на диверсифицирана икономика.

Проектът INELI-Balkans е замислен като уникална платформа, която мотивира и събира заедно нови таланти, местни движения и  утвърдени организации , които преоткриват Балканските библиотеки  и техните общности.  Това устойчиво Балканско библиотечно партньорство ще подкрепя откритостта и адаптивността, които са решаващи за разработване на решения както за хората, така и за общественото, за културното и икономическото развитие.

11 “посланически организации“:

  • Албания: Албанска библиотечна асоциация
  • Босна и Херцеговина (Федерация Босна и Херцеговина): Обществена и университетска библиотека „Дервиш Сушич“ – Тузла
  • Босна и Херцеговина (Република Сръбска): Национална и университетска библиотека на Република Сръбска
  • България: Българска библиотечно-информационна асоциация
  • Хърватия: Обществена библиотека, гр. Риека
  • Бивша югославска република Македония:  INNOVA Lib
  • Косово -  Eventor Hub
  • Монтенегро: Библиотечна асоциация на Монтенегро
  • Румъния: Национална библиотека на Румъния
  • Сърбия: Градска библиотека – Белград
  • Словения - Zavod Jara

Научете повече за INELI-Balkan на www.futurelibrary.gr/INELI-Balkans

Прессъобщението във формат .doc

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.