Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                               
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив на 140 години
Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив на 140 години Печат
plovdiv_140.jpg
Областната библиотека и музей се създава и изгражда като национална библиотека на Източна Румелия през 1879 г. по личната инициатива и с усилията на видния възрожденски деец Йоаким Груев, тогавашен директор на Дирекцията на Народното просвещение. Тя е първата културна институция в Южна България, която съхранява паметниците на българската писменост и култура. След Съединението нормативните документи, касаещи библиотечната дейност в страната – Указ № 37 от 1887 г., Указ № 9 от 1897 г. за депозиране на печатните произведения в народните библиотеки, както и първия Правилник за народните библиотеки в София и Пловдив – регламентират равни права и задължения на двете народни библиотеки. През годините Народната библиотека в Пловдив се развива като архив на българската книга и периодичен печат, богато книгохранилище на ръкописната и възрожденска книжнина, създават се уникални колекции от редки и ценни издания.
Днес Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив е общодостъпна универсална научна библиотека с фонд от над 1 925 000 библиотечни документа и изпълнява функциите на второ национално книгохранилище. Библиотеката е дългогодишен член на ББИА и многократно е била домакин на конференции, семинари и обучения, организирани от асоциацията. УС на ББИА най-сърдечно поздравява колегите по случай светлия им празник и им желае все така успешно да отстояват и издигат авторитета на библиотеката в страната и чужбина! 
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.