2019
Номинации за Годишните библиотечни награди на ББИА за 2018 Печат

Номинираните са наредени по азбучен ред.

Категория „Млад библиотекар на годината 2018“ 

Димка Иванова Михайлова, Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора
Соня Ефтимова Първанова, Библиотека при НЧ „Христо Ботев – 1898“ – Рила
Теодора Лъчезарова Костадинова, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив 

Категория „Библиотекар на годината 2018

Кинка Димитрова Кирилова, Библиотека при НЧ „Иларион Драгостинов – 1897“ – с. Арбанаси, общ. Велико Търново
Миланка Христова Банкова, Библиотека при НЧ „Паисий Хилендарски – 1870“ – Балчик

Категория „Библиотека на годината 2018“ 

Библиотека при НЧ „Развитие – 1873” – Пещера
Библиотека при НЧ „Развитие – 1884” – с. Поликраище, общ. Горна Оряховица
Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик
Регионална библиотека „Пейо Яворов” – Бургас
Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Хасково

Категория „Подкрепа за библиотеките 2018

Издателство „Захарий Стоянов“ – София

 
Национална библиотечна седмица 2019 Печат
НБС 2019
За 14-а поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира застъпническата кампания Национална библиотечна седмица, която ще се проведе от 13 до 17 май 2019 г. под надслов "Книгите са само началото..." с поредица от разнообразни събития в цялата страна. 
Официалното откриване ще бъде на 13 май от 13.00 ч. в Софийската градска художествена галерия (ул. "Ген. Гурко" 1). Специален гост ще бъде Артур Схелекенс, директор на Асоциацията на обществените библиотеки в Кралство Нидерландия. 
Подготвя се среща за обсъждане на проекта на Стратегията за развитие на българската култура 2019 – 2029 г., в частта й за библиотеки и литература, която може да се проведе от 11.00 ч. на същото място. Допълнително ще потвърдим провеждането на тази среща.
Молим всички колеги, които ще организират събития в рамките на Националната библиотечна седмица, да изпратят информация за подготвената програма до 7 май 2019 г. на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , а тези, които ще участват на откриването да изпратят заявки до 10 май 2019 г. на същия имейл.
Инициативата се провежда в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България” и с подкрепата  на Фондация „Америка за България“. 
 
Официално стартира националният Маратон на четенето 2019 Печат
2_april_w.jpg
На 2 април в Столична библиотека бе даден стартът на 8-а национална кампания „Походът на книгите” на АБК. Преди официалното откриване от 10 ч. се проведе пресконференция на основните партньори – АБК, ББИА, Столична библиотека и Фондация Детски книги. Г-жа Спаска Тарандова, член на УС на ББИА, сподели, че в 14-то издание на националния Маратон на четенето, организиран от ББИА от 2 до 23 април ще се включат 110 библиотеки от повече от 80 градове и села в цялата страна. Това са само официално подалите информация в офиса на асоциацията, а реално броят на участващите регионални, общински, училищни и читалищни библиотеки е много по-голям. 
"Трябва да научим децата да обичат книгите" – това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на официалното откриване на Националната кампания "Походът на книгите". Цвета Караянчева подчерта, че изкушенията, които предлага днешният свят, не са никак малко, но книгите развиват детското въображение и дават прекрасна възможност на децата да мечтаят. По думите ѝ основна роля за това имат техните родители, баби и дядовци, които е необходимо да предадат литературните си интереси на своите деца и внуци, за да могат те да посвещават мигове от времето си на книгата.
Пълен текст...
 
Покана за участие с доклади в XXIX Национална конференция на ББИА Печат
logobbia_m.jpg
ББИА ще проведе своята XXІX Национална конференция на тема: "Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещетона 6 – 7 юни 2019 г. в София.
Моля да изпращате своите предложения за доклади (заглавие и анотация до 700 знака) в срок до 20 май 2019 г. на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , като посочите и координати за обратна връзка. След като бъдат разгледани всички получени предложения, комисията по организация на конференцията ще уведоми авторите на одобрените теми до 27 май 2019 г.
Очакваме вашето активно участие и интерес!
Пълен текст...
 
Проектът „Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България" участва в "България дарява" Печат
balgaria_dariava.jpg
Проектът "Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България" на ББИА остава на платформата "България дарява". Може да ни подкрепите с дарение през сайта или на банковата сметка на ББИА. Целта на проекта е да осигури на деца от 1 до 6-годишна възраст 850 книги, игри и видеофилми, които ще обновят колекциите на 10 активни библиотеки в малки градове и села в отдалечени планински и погранични райони, които нямат средства за закупуване на нови книги, но имат висока посещаемост от читатели деца. По проекта ще се разработят програми за стимулиране на четенето в ранна детска възраст; ще се организират четения на детски книги за децата и техните родители; ще се проведат обучения на родителите за ползите от четенето в ранна детска възраст и за това как да четат на децата си у дома.
Пълен текст...
 
Маратон на четенето 2019 Печат
pohod_knigi_2019.jpg
Уважаеми колеги,
Предстои да проведем заедно четиринадесетия Маратон на четенето от 2 до 23 април 2019 г. По традиция провеждаме националната кампания в партньорство с Асоциация „Българска книга“ и тяхната инициатива „Походът на книгите“. Приканваме ви да се включите, като организирате в библиотеките си срещи, четения, премиери, драматизации, конкурси и др., за да утвърдим отново библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността.
Пълен текст...
 
Годишни библиотечни награди за 2018 г. Печат
logobbia_sm.jpg
УС на ББИА започва набиране на кандидатури за Годишните библиотечни награди за 2018 г. Очакваме вашите предложения за:
БИБЛИОТЕКА НА ГОДИНАТА
БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА
МЛАД БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА
ПОДКРЕПА ЗА БИБЛИОТЕКИТЕ
Пълен текст...
 
Покана за общо отчетно събрание 2019 Печат
logobbia_m.jpg
Управителният съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ, на чл. 18 от Устава на ББИА и въз основа на решение на УС на ББИА от 26 февруари 2019 г., свиква редовно Общо годишно събрание, което ще се проведе на 28 март 2019 г. от 9.00 ч. в голямата зала на Българската академия на науките, София 1040, ул. „15 ноември“ № 1, при следния днeвен ред:
1. Доклад на Мандатната комисия за легитимността на Общото събрание.
2. Доклад на Управителния съвет за дейността на ББИА през 2018 г.
3. Приемане на годишен финансов отчет за 2018 г. и на бюджета на ББИА за 2019 г.
4. Приемане на Програма за дейността на Сдружението за 2019  г.
5. Приемане актуализиран вариант на „Етичен кодекс на библиотекарите в България“.
6. Разни.

При липса на кворум събранието се отлага с един час по-късно, на същото място и при същия дневен ред. Поканват се да присъстват всички индивидуални членове и членовете – юридически лица на ББИА, издължили членския си внос. Индивидуален членски внос може да се заплати и в деня на Общото събрание. Членовете – юридически лица се представляват от ръководителя или от упълномощено от него лице, което има право на един глас. 
Заявки за участие в Общото събрание (на индивидуалните членове и членовете – юридически лица) се изпращат до 25 март 2019 г. на e-mail:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .
След приключване на събранието ще се проведе работна среща на членовете на Секцията на Научните библиотеки при ББИА в същата сграда, 2 етаж, зала 207.
 
-------------------------------------------------------------------
 
Писмо покана за участие в Общото събрание (.doc
Заявка за участие на член – юридическо лице (.doc
Заявка за участие на индивидуален член (.doc
Пълномощно за представителство на член – юридическо лице (.doc)
Пълномощно за представителство на индивидуален член (.doc)
Отчетен доклад за дейността на ББИА за периода януари – декември 2018 г. (.doc
Програма за дейността на ББИА за 2019 г. (.doc)   
Актуализиран вариант на „Етичен кодекс на библиотекарите в България“ (.doc
 
Възможност за участие в 85-ия Световен конгрес на ИФЛА Печат
logo_gb.gif
От 24 до 30 август 2019 г. в Атина, Гърция, ще се проведе 85-ия Световен конгрес на ИФЛА. Фондация „Глобални библиотеки – България“ ще подкрепи участието на до 18 български библиотечни специалисти като им осигури настаняване в дойна стая за 6 нощувки за периода 25  – 30 август 2019 г. Настаняването ще бъде в хотел близо до конферентния център.
За подкрепа могат да кандидатстват библиотечни специалисти, които са заплатили такса участие за 85-ия Световен конгрес на ИФЛА и са работили активно с ФГББ и с партньорските организации, участващи в нея, за издигане ролята на библиотеките през последните 5 години. Предимство ще ползват библиотечни специалисти, които са заявили доклади или презентации за конгреса. Моля до 15 март 2019 г. да зявите интерес на имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .
 
Летен прием в магистърски програми на Философски факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Печат

SU.jpg

Обявен е летен прием в магистърските програми "Библиотечно-информационни технологии (неспециалисти)", "Библиотечно-информационни науки и културна политика (специалисти)" и "История на книгата и четенето" към Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Необходими документи за кандидатстването:
Диплома за завършена бакалавърска или магистърска степен. 
Копие на дипломата за завършена бакалавърска или магистърска степен.
Молба за кандидатстване.
Касов бон или банково бордеро за платена такса-участие в магистърски прием.
Документи се приемат в кабинет 48, етаж ІІІ, сграда Ректорат, Южно крило – от 10.00 до 17.00 ч. от 04 до 06 февруари 2019 г. Изпитите ще се проведат на 07 февруари 2019 г.
 
<< Първа < Предишна 1 2 Следваща > Последна >>

Резултати 15 - 27 от 27
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.