2018
Весели празници! Печат
kartichka_2019_2_w.jpg
 
Набиране на средства по проект „Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България" Печат
karlovo_w.jpg

ББИА участва в кампания за набиране на средства за своя проект „Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България“.
Проектът ще осигури на деца от 1 до 6-годишна възраст 850 книги, игри и видеофилми, които ще обновят и обогатят колекциите на 10 активни библиотеки в малки градове и села в отдалечени планински и погранични райони. По проекта ще се разработят програми за стимулиране на четенето в ранна детска възраст; ще се организират четения на детски книги за децата и техните родители; ще се проведат обучения на родителите за ползите от четенето в ранна детска възраст и за това как да четат на децата си у дома.
Повече информация за проекта и за това как може да дарите в периода 27 ноември – 31 декември 2018 г. ще намерите на сайта на организацията GlobalGiving.

 
Абонаментна кампания за 2019 г. Печат
korica_4_2018_w.jpg
Уважаеми колеги,
продължава абонаментната кампания за списание ББИА онлайн за 2019 г.

 Предлагаме следните варианти за абонамент:
- печатно издание за 6 месеца (24 лв.);
- печатно издание за 1 година (48 лв.);
- електронно издание за 1 година (24 лв.);
- печатно и електронно издание за 1 година (60 лв.).
 
Моля да преведете сумата най-късно до 28 февруари 2019 г. по банков път на сметката на ББИА:
УниКредит Булбанк 
IBAN BG13UNCR70001520064429 
BIC: UNCRBGSF

Пълен текст...
 
Почина проф. д-р Елена Георгиева (28.10.1949 – 13.11.2018) Печат
elena_georgieva.jpg
Проф. д-р Елена Георгиева е позната на библиотечната колегия като утвърден и уважаван специалист, преподавател и изследовател. Професионалният ѝ път първоначално я отвежда като уредник в Национален музей Рилски манастир. Дългата ѝ и успешна кариера обаче е в сферата на библиотечната професия и е трайно свързана с Регионална библиотека „Любен Каравелов” в Русе – като методист, главен библиотекар, научен сътрудник. Елена Георгиева успешно защитава дисертация през 1984 г. и придобива научната степен „доктор” в Санкт-Петербургския държавен институт по култура, а непосредствено след това е избрана за научен сътрудник към секцията по библиотеказнание на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. От 1996 г. е хоноруван, а от 2001 г. е щатен преподавател в катедра „Книгоиздаване и библиотечно-информационни дейности” на Великотърновския университет, където минава през всички етапи на научно израстване и заема академичната длъжност „професор”.
Тя има безспорен авторитет в академичните среди и се утвърждава като личност с активна професионална дейност и ясно заявявани позиции. Преподавателската дейност на проф. Елена Георгиева се свързва с дисциплините „Книгознание. История на книгата”, „Библиотекознание. История на библиотеките”, „Организация и управление на библиотеките”, „Мениджмънт на издателските комуникации”, „Връзки с обществеността”, „Форми и маркетинг на библиотечно-библиографските услуги”. Тя участва в обученията по библиотечен мениджмънт в рамките на програмата „Глоб@лни библиотеки – България", както и като лектор в ЦПОБ към ББИА. Автор е на стотици публикации, сред които е и учебникът „Общо библиотекознание. Библиотечен мениджмънт”, издание на ББИА. Името ѝ е сред инициаторите и дългогодишни организатори на провежданата ежегодно конференция от Великотърновския университет и Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков” –  „Библиотеки – четене – комуникации”.

Ще запомним проф. Елена Георгиева като ерудиран преподавател, добронамерен наставник и верен защитник на по-младите си колеги, приятен събеседник, почтен колега и искрен приятел! Тя бе и ще остане еталон за етичност, почтеност, любов и всеотдайност към професията!

Поклон пред светлата ѝ памет!
 
Сборник с доклади от XXVІІІ национална конференция на ББИА Печат
logobbia_m.jpg
Излезе от печат сборникът „Българското книжовно наследство – част от европейското културно пространство: Доклади от XXVІІІ национална конференция на ББИА, Пловдив, 7 – 8 юни 2018 г.“. Сборникът се разпространява безплатно на авторите на доклади, на библиотеките – колективни членове на ББИА и на председателите на териториалните секции в страната. 
Екземпляри от сборника може да се получат в офиса на ББИА на ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16 или да бъдат изпратени по пощата/с куриер за сметка на получателя. За повече информация: имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , тел. 0885311854.
 
1 ноември – Ден на народните будители Печат
„Когато е обезверен и объркан в духовните си ценности 
българският народ търси упование и надежда в своето минало, във всички 
ония морални и културни качества, които носи в душата си.“

Стоян Омарчевски

buditeli_2018.jpg
 
 
 
 
 
1 ноември
 
Ден на народните будители
 
 
 
 
 

„От Паисия насам до наши дни се редят светлите и лъчезарни образи на големи културно-обществени дейци, далечни и близки строители на съвременна България. Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, братя Миладинови, Сава Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Левски, Караджата, П. Р. Славейков, Иван Вазов и мнозина още големи и малки строители на нашето възраждане и освобождение, както и големите фигури на политико-обществени и културни дейци след освобождението са завещали на поколенията своите несъкрушими, светли дела, които трябва да се сочат като примери, като образци на бляскаво изпълнен отечествен и национален, културен и граждански дълг. Стореното от тях ни удивлява, трогва и възнася; то окриля нашия дух; то му дава полети и творчество; то говори на сърцето и душата със силата и блясъка на идеала, с обаянието на обикновеното.“

(из Окръжно № 17743 от 28 юли 1922 г., с което Народното събрание
обявява този ден за празник на всички “заслужили българи”)
 
Най-малкото, което можем да направим днес, е да си спомним за тях и да им благодарим в мислите си – за идеите, за вярата, за искриците светлина, без които сега нямаше да сме такива.  

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, КОЛЕГИ!
 
Становище на ББИА Печат
logobbia_m.jpg
Относно: Конкурсната сесия по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на Министерството на културата

След като програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ не бе финансирана дълги години, през месец юли т. г. бе обявена дългоочакваната от цялата библиотечната колегия конкурсна сесия. За програмата са осигурени 1 млн. лева от бюджета на Министерството на културата.
Пълен текст...
 
Работна среща на председателя на ББИА в Министерство на културата Печат
ББИА
На 11 юли 2018 г. председателят на ББИА проведе работна среща с г-жа Амелия Гешева, зам.-министър на културата.
 
На срещата г-жа Янева сподели притесненията на гилдията относно сериозното забавяне в обявяването на сесия по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ и липсата на прозрачност при изработването на критериите за кандидатстване. Тя напомни, че на 14 март 2018 г. ББИА е изпратила писмо до МК с молба за ускоряване на процедурата и предложение за съдействие, но отговор така и не е получен. Г-жа Янева изрази надежда, че критериите за кандидатстване са съобразени с разпоредбите на Стандарта за библиотечно-информационно обслужване. Зам.-министър Гешева увери г-жа Янева, че Министерство на културата разбира важността на сесията и е положило всички усилия за изработване на подходящите критерии за кандидатстване, a конкурсната сесия ще бъде обявена всеки момент.   

Пълен текст...
 
Национална конференция Българското книжовно наследство – част от европейското културно пространство Печат
evrop_kult_nasledstvo-logo-bg_m.png

 
ХXVIII национална научна конференция
Пловдив, 7 – 8 юни 2018 
 
 
Поздравителен адрес от Милена Дамянова, председател на Комисията по образование и наука в 44-то НС Печат
narodno_sabranie_41hl.jpg
Уважаеми учители и преподаватели, учени и творци, музейни, читалищни и библиотечни деятели, уважаеми приятели и съмишленици, скъпи деца и ученици,

Честит празник! 

Да славим заедно Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост! Да се поклоним пред делото на всеки, който се труди за грамотност, знание и духовно величие на цялата ни нация. Защото нашата писменост и култура правят България велика. Нашите букви са тези, с които е изписана славата на народа ни през вековете. Те са тези, чрез които помним кои сме и чрез които предаваме знанието на следващите поколения. Те са в основата на прогреса ни като държава и нация.
Пълен текст...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 14 от 29
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.