2017
Весели празници! Печат
   rojdestvo_2017.jpg
 
Сборник с доклади от XXVІІ национална конференция на ББИА Печат
logobbia_m.jpg
Излезе от печат сборникът „Библиотеките – национална идентичност и многообразие: Доклади от XXVІІ национална конференция на ББИА, София, 8 – 9 юни 2017 г.“. Сборникът се разпространява безплатно на авторите на доклади, на библиотеките – колективни членове на ББИА и на председателите на териториалните секции в страната.  
Екземпляри от сборника може да се получат в офиса на ББИА на ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16 или да бъдат изпратени по пощата/с куриер за сметка на получателя. За повече информация: тел. 0885311854.
 
Разискванията по Бюджет 2018 и библиотеките Печат
logobbia_m.jpg
На 2 ноември 2017 г. г-жа Снежана Янева, председател на ББИА, взе участие в заседанието на Комисията по културата и медиите, на което бе обсъден Законопроектът за държавния бюджет на РБългария за 2018 г. Комисията одобри на първо четене проекта за бюджет на Министерство на културата, в който за първи път след пет години години се предвиждат повече от 10 стотинки на човек от населението за попълване на фондовете на обществените библиотеки по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“. За единния разходен стандарт за издръжка на читалищата и регионалните библиотеки в проектобюджета за 2018 г. е предвидено увеличение с 14,5%.
След гласуването председателят на Комисията по културата и медиите удовлетвори молбата на г-жа Янева за обръщение към членовете на Комисията. В своето изказване тя благодари за направените от народните представители и Министерство на културата усилия за увеличаване на средствата за обществените библиотеки, които са „глътка въздух за библиотеките“ и призова ръководството на Комисията по културата и медиите да насрочи специално заседание за обсъждане на състоянието на обществените библиотеки и тяхното бъдещо развитие. 
В отговор председателят на Комисията г-н Вежди Рашидов изтъкна, че трябва да се помисли как цялата система да стане „в крак с времето, по-хубава, по-модерна“ – „да осъвременим и развием“ библиотеките.
 
1 ноември – Ден на народните будители Печат
sv.paisii-xilendarski_2017.jpg
Първи ноември е скъп за всички ни ден, в който почитаме радетелите за българска култура и образование. Ден, в който празнуваме устойчивия и непресъхващ стремеж към културно себеутвърждаване. С жеста на искрена признателност към предците ние всъщност пренасяме техните идеали в бъдещето. 
Будителството е живо и днес. В наши дни се нуждаем от будители не по-малко, околкото през епохата на Националното възраждане. Будителството, така както ни е завещано от най-светлите личности, не се пречупва от времето и неговите капризи, от финансови кризи и други неблагоприятни обстоятелства. То е закодирано в нашата професия, в етиката и духа на библиотекаря. 
Нека този празник поддържа нашите устои и ни зарежда със сила и вдъхновение, за да пребъде делото на народните будители!
 
Честит празник, будители!
УС на ББИА
 
Абонаментна кампания за 2018 г. Печат
korica_2017_4_m.jpg
Уважаеми колеги,
продължава абонаментната кампания за списание ББИА онлайн за 2018 г. Предлагаме следните варианти за абонамент:
- печатно издание за 6 месеца (24 лв.);
- печатно издание за 1 година (48 лв.);
- електронно издание за 1 година (24 лв.);
- печатно и електронно издание за 1 година (60 лв.).
 
Краен срок за превеждане на сумата за абонамент – 15 март 2018 г.
Талонът за абонамент може да бъде изтеглен от уеб страницата на списанието: www.lib.bg/publish/Списание. Изпращайте талоните на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.   или на адрес: 1037 София, бул. „Васил Левски“ 88, ст. 73. Приложение към талона – копие от платежния документ. Списанието е включено и в каталога на Доби прес.
 
Среща с комисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел Печат
logobbia_m.jpg
На 6 октомври 2017 г. Снежана Янева, председател на ББИА и Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България“ проведоха среща с комисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Обсъдено бе участието на библиотеките в Европейската седмица на кодирането (7 – 22 октомври 2017 г.). Засегнати бяха и теми, свързани с включването на библиотеките и читалищата в проектите на общините за осигуряване на WiFi в публичните институции и предстоящата среща на изпълнителния съвет на ЕBLIDA в София по време на българското председателство на Съвета на Европа. 

 
Писмо на УС на ББИА относно актуализация на Бюджет 2018 в частта му за обществените библиотеки Печат
logobbia_m.jpg
В писмо до г-н Вежди Рашидов, председател на Комисията по културата и медиите на 44-то Народно събрание, УС на ББИА споделя тревогата на библиотечната общност, че години наред библиотечният сектор е неглижиран и страда от хроничен недостатък на средства, което накърнява правата на българските граждани за ползване на съвременни библиотечни услуги. В писмото се отправя молба за насрочване на заседание на Комисията по културата и медиите, на което да бъде разгледана политиката по отношение на обществените библиотеки, да бъдат набелязани мерки за преодоляване на негативните тенденции и да бъдат взети решения за актуализация на проектобюджет 2018, с оглед обезпечаване на необходимите средства.
 
ББИА с домейни на кирилица Печат
bbia_logo.jpg
ББИА е сред първите неправителствени организации с действащи домейни на кирилица. Това са ббиа.бг и библиотеки.бг. При изписване на всеки от тези адреси автоматично ще се отвори съществуващият сайт на ББИА с вече познатия домейн lib.bg (на латиница).
Новите домейни дават възможност на българските потребители по-лесно да стигат до информация за Българската библиотечно-информационна асоциация. Използването на домейни на кирилица спомага за по-доброто представяне на българските институции в интернет порстранството и е принос към запазване на националната ни идентичност.
 
Среща на председателя на ББИА в Министерство на културата Печат
logobbia_m.jpg
На 29 юни 2017 г.  председателят на ББИА проведе работна среща с  г-жа Амелия Гешева, зам.-министър на културата. На срещата присъства и доц. д-р Венцислав Велев, и.д. директор на Дирекция „Международни и регионални дейности“.   
На срещата г-жа Янева сподели притесненията на гилдията относно забавянето при въвеждане на Стандарта за библиотечно-информационно обслужване като инструмент за финансово обезпечаване на основни библиотечни дейности и поиска по-голяма прозрачност относно механизма за отпускането на средства за неговото изпълнение – планиране на тези средства, тяхното одобряване по време на бюджетната процедура и предоставянето им на библиотеките.
Във връзка с обявяването на 2018 г. за Европейска година на културното наследство, председателят на ББИА изтъкна активната дейност на българските библиотеките за популяризиране на книжовното културно наследство и напомни както за нуждата от целево финансиране на дейностите по неговото опазване, съхраняване и дигитализация, така и за необходимостта библиотеките да бъдат включени в Закона за културното наследство и Стратегията за развитие на културата. 
Пълен текст...
 
Наши представители в постоянните комитети на три секции на ИФЛА Печат
logo-ifla.png
В конкуренция с колеги от цял свят, представители на Българската библиотечно-информационна асоциация бяха избрани в постоянните комитети на две секции на ИФЛА с мандат до 2021 г. Ваня Грашкина е избрана за член на ПК на секцията „Мениджмънт на библиотечни асоциации“, а Спаска Тарандова – за член на ПК на секцията „Публични библиотеки”. Милена Миланова е нашият представител в ПК на секцията по каталогизация с мандат 2015 – 2019.
 
Честито на колегите!
 
<< Първа < Предишна 1 2 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 14 от 23
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.