Архив на информациите от 2015 г.
Честити Коледни и Новогодишни празници! Печат
Честита Коледа 2015!
 
Сборник с доклади от XXV национална конференция на ББИА Печат
ББИА
Излезе от печат сборникът „Визия за бъдещето на библиотеките в България: Доклади от XXV национална конференция на ББИА, Стара Загора, 4 – 5 юни 2015 г.“. Сборникът се разпространява безплатно на авторите на доклади, на библиотеките – колективни членове на ББИА и на председателите на териториалните секции в страната. За индивидуални членове на ББИА цената на сборника е 8 лв., а за нечленове –  10 лв.
Екземпляри от сборника може да се получат или закупят в офиса на ББИА в НБКМ (
бул. „Васил Левски“ 88, ет. 1, стая 73) или да бъдат изпратени по пощата/с куриер за сметка на получателя.
 
Становище на Българската библиотечно-информационна асоциация Печат
ББИА

Становище

на Българската библиотечно-информационна асоциация

Относно: Проектобюджет 2016 и националния протест на библиотечните специалисти

 

     Като професионална организация, която защитава правата на българските граждани за достъп до информация, култура и образование чрез библиотеките и отстоява статута на библиотечната професия, изразяваме своето принципно несъгласие с водената финансовата политика по отношение на библиотечния сектор. Години наред той е неглижиран и страда от хронично недофинансиране, което накърнява правата на българските граждани за ползване на съвременни библиотечни услуги. Библиотеките днес изпълняват и важни функции, свързани с опазването, достъпа и популяризирането на културното наследство, насърчаването на четенето и ученето през целия живот, дигиталното и социално включване. Системното недофинансиране не позволява пълноценното изпълнение на тези функции. Икономическите и финансовите фактори се отразиха негативно на състоянието на библиотеките и доведоха до:

- Хроничен недостатък на средства за набавяне на нови източници на информация. Поради остарелия библиотечен фонд потреблението на библиотеките у нас е сред най-ниските в ЕС – около 10% от населението на страната ползва обществени библиотеки при над 60% в развитите европейски страни. За единствената програма „Българските библиотеки – място за четене и информираност за всеки“ през тази година са заделени само около 140 000 лв., или средно по 2 стотинки на човек от населението!

- Сериозно технологично изоставане – в болшинството от библиотеките се използва остарял софтуер и технологично оборудване, който не позволява внедряването на интегрирани библиотечни системи и предлагането на качествени библиотечни услуги.

- Остарял сграден фонд и материално-техническа база, която не съответства на изискванията на съвременния потребител на информация. Над 70% от обществените библиотеки са разположени в помещения с площ до 100 кв.м.

- Невъзможност за изпълнение на нормативните изисквания за опазване и съхраняване на книжовното културно наследство и изоставане в процесите на дигитализацията му. Според национално проучване на ББИА само 5% от книжовното наследство в библиотеките е дигитализирано. Това рефлектира негативно и върху представянето на страната ни в Европеана.

- Съкращаване на квалифициран библиотечен персонал и изключително ниско ниво на заплащане на труда, което не позволява привличането и задържането на необходимите за съвременната библиотека висококвалифицирани специалисти. За годините на прехода библиотечният персонал е намалял над 2 пъти.

     Започналата реформа в мрежата на обществените библиотеки не се осъществява последователно. Шест години след приемането на Закона за обществените библиотеки (2009) бе утвърден Стандарт за библиотечно-информационно обслужване, който обаче не е взет предвид при изготвянето на проектобюджет 2016.

Пълен текст...
 
Библиотеката на Нов български университет стана на 20 години Печат
logo_nbu.jpg
Библиотеката на НБУ отбелязва 20-та годишнина от основаването си със седмица, посветена на юбилея. Програмата от 16-ти до 20-ти ноември 2015 г. включва: 
• Подреждане на фотоизложба със снимки, за периода 1995 г.-2015 г., разположена на партерния етаж и в читалня „Проф. Иванка Апостолова, д.н.“.
• Представяне на библиография с 200 публикации за библиотеката на НБУ в сайта, като по-голямата част от тях са достъпни пълнотекстово в електронен архив „E-LIS“ и професионална мрежа за учени и изследователи „ResearchGate“.
Пълен текст...
 
В помощ на лицата в неблагоприятно положение Печат
avtor-dimitriyka-stefanova-chitatelite-sas-specialni-nujdi.jpg
До края на 2015 г. може да изтеглите своя безплатен екземпляр на електронната книга „Читателите със специални нужди“. Акцията е част от личната инициатива на авторката Димитрийка Стефанова за осигуряване на по-добър живот на лицата в неблагоприятно положение чрез подпомагане на българските библиотеки.
 
Конкурс за стипендия за участие в конференция в САЩ Печат
logo.png
Уважаеми колеги, 
Обществото на Библиотеките по визуални изкуства на Северна Америка (Art Libraries Society of North America) обявява конкурс за библиотекари от Източна Европа и Латинска Америка за участие в третата обща конференция на ARLIS/NA + VRA 3 на 8 – 12 март 2016 г. в Сиатъл, САЩ. С помощта на Фондация Гети ще бъдат предоставени двадесет гранта за пътни и командировъчни. Повече информация и условия за кандидатстване ще намерите на сайта на ARLIS/NA. 

 
Евродепутатът Емил Радев дари книги на Регионалната библиотека във Варна Печат

РБ ВарнаЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев дари книги за фонда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”  Варна по повод Деня на народните будители. Дарението включва книги на съвременни български автори като Стефан Цанев, Владимир Зарев и Георги Господинов, както и нови издания на книжния пазар за малките читатели на библиотеката.

Повече информация за събитието можете да намерите на интернет страницата на РБ Варна.

 
1 ноември – Ден на народните будители Печат
sv_sedmochislenici.jpg
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, КОЛЕГИ!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРСКИ БУДИТЕЛИ!

"Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!"
Васил Друмев

Поколения будители отдадоха през вековната ни история своята преданост и стойностни патриотични дела в името на България. Те изковаха силата на българския дух, за да устои на бурите и винаги да се изправя нашият горд и изстрадал народ, за да понесе изпитанията, да посрещне предизвикателствата и да осигури бъдеще за идващите поколения. Със силата на знанието, на ума и словото будителите изградиха несломима духовна мощ, която ни създава като нация и ни прави хората, които сме.
Библиотеките съхраняват историческата памет за великото ни минало, за светлите личности и герои – символи на българщината. В библиотеките е и ключът към съвременното знание и безграничен свят на информацията – силата на новите времена и необятните възможности на съвременните и бъдещите поколения.
Скъпи колеги, вие сте будителите за хората днес. Вие сте приели и следвате делото на просветителите и патриотите, на духовните учители на нацията като своя кауза и съдба. 
В навечерието на светлия български празник приемете нашите поздравления и пожелания за дръзновение, творчество и удовлетворение в усилията за развитието на българската култура, за просперитета на българската нация, основан на силата на знанието и на утвърждаването на българската духовност!

УС на ББИА
 
Абонаментна кампания за 2016 г. Печат
korica_4_2015_w.jpg

Уважаеми колеги,
продължава абонаментната кампания за списание ББИА онлайн за 2016 година.

Предлагаме следните варианти за абонамент:

  • печатно издание за 6 месеца (24 лв.);
  • печатно издание за 1 година (48 лв.);
  • електронно издание за 1 година (24 лв.);
  • печатно и електронно издание за 1 година (60 лв.).

Крайният срок за превеждане на сумата за абонамент е 26 февруари 2016 г.
Талонът за абонамент може да бъде изтеглен от уеб страницата на списанието: www.lib.bg/publish/Списание. Изпращайте талоните на имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.  или на адрес: 1037 София, бул. „Васил Левски“ 88, ст. 73. Приложение към талона – копие от платежния документ.    

Пълен текст...
 
МК обяви конкурсна сесия за финансиране на библиотеките Печат
mk.jpg
Министерство на културата обявява конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” 2015 г. Право на участие в конкурса за финансова подкрепа съгласно правилата, утвърдени от министъра на културата със заповед № РД 09-701/ 20.10.2015 г., имат библиотеките по смисъла на Закона за обществените библиотеки. 
Проектите се подават в Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски“ № 17 в двуседмичен срок от датата на публикуване на обявата – до 5 ноември 2015 г. включително. Правилата и формуляра за участие ще намерите на сайта на министерството. За допълнителна информация: Министерство на културата, Отдел „Регионални дейности”, тел.: 02/ 94 00 844.    

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 14 от 65
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.