Архив на информациите от 2013 г.
Весели празници! Печат
Весели празници!

В навечерието на вълшебните коледни празници, когато всеки отправя най-искрените си пожелания за здраве и благодат към своите близки хора, нека отново да бъдем заедно!

Зад нас стоят години, изживяни в общи усилия за преодоляване на трудности, но и много моменти на споделена радост от завоювани успехи. Създадохме общност, в която можем да потърсим и опора, и вдъхновение. Трудната битност на библиотечната професия в съвременната българска действителност ни направи по-силни и по-близки. Професионалната общност, обединена в библиотечната асоциация стана второ семейство за много от нас.

Затова нека си пожелаем единство и солидарност и занапред!
Нека Коледният дух на доброто да донесе чистота на помислите и делата; здраве и упорство в отстояването на духовните ценности на нашия народ; вдъхновение и увереност в приобщаването ни към свят без граници за знанието и духа!

Скъпи колеги, бъдете здрави, всеотдайни и много щастливи!

УС и ИБ на ББИА ви пожелават светли коледни и новогодишни празници!

 
• СКРЪБНА ВЕСТ • Почина Александър Морозов Печат
На 10 декември 2013 г. завинаги ни напусна Александър Морозов. 
Като част от екипа на Агенция Пулсар той беше дългогодишен партньор на библиотеките в доставката на книги и периодика, при работа с абонаменти и лицензионни договори за печатни, електронни издания и бази данни.
 
Опелото ще се извърши на 13 декември 2013 г. от 11.00 ч. в храм "Св. София".

С дълбока болка и тъга свеждаме глави!
Поклон пред светлата му памет!
 
Българска библиотечно-информационна асоциация
 
Съвременен учебник за професионалната общност Печат
Библиотечно, справочно-библиографско и информационно обслужване

На 17 декември 2013 г. в офиса на ББИА беше представен пред колеги от цялата страна учебникът „Библиотечно, справочно-библиографско и информационно обслужване“ с автори Елена Янакиева, Красимира Игнатова, Красимира Папазова и Цветанка Панчева. Книгата е издадена с подкрепата на Фондация „Америка за България“.
Обстойната рецензия за книгата, предоставена от Живка Радева, прочете Снежана Янева – председател на ББИА. Своите впечатления за трудностите при подготовката и написването на материалите споделиха трима от авторите – Цветанка Панчева, Елена Янакиева и Красимира Папазова. Редакторите Ваня Грашкина и Надя Груева разказаха за предизвикателството да обединят текстовете на четирима автори в един цялостен учебник.

Пълен текст...
 
100 години от рождението на Здравко Дафинов Печат
ББИА
Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и Българската библиотечно-информационна асоциация организират тържество, посветено на 100-годишнината от рождението на Здравко Дафинов. Честването ще се състои на 10 декември 2013 г. (вторник) от 13 ч. в Заседателната зала на Националната библиотека.

Пълен текст...
 
31 библиотеки получават 10 000 тома англоезична литература Печат
AFB
С подкрепата на Фондация „Америка за България”, Българската библиотечно-информационна асоциация реализира проект за набавяне на англоезична литература за регионални и училищни библиотеки в страната. 31 библиотеки получават 10 000 тома англоезична литература на стойност 85 000 лв. Участниците в проекта са избрани чрез конкурс: 11 регионални библиотеки, 8 библиотеки при езикови и профилирани гимназии и 12 библиотеки при СОУ. 
Пълен текст...
 
Покана за проектни идеи от eIFL Печат
eifl
Уважаеми колеги,
програмата на eIFL „Иновации в обществените библиотеки“ обяви нова покана за проектни идеи на тема „Иновативни библиотеки, подготвящи деца и младежи за бъдещето“ (Innovative libraries preparing children and youth for the future).
Пълна информация е налична на: http://www.eifl.net/call-proposals
Пожелаваме ви успех!
ББИА
 
Инициативата „Посланици на библиотеките“ Печат
ББИА

Уважаеми колеги,

През тазгодишната Национална библиотечна седмица заедно с вас дадохме силен старт на инициативата на ББИА „Посланици на библиотеките“. Нашите усилия се насочиха към изграждането на положителна нагласа на обществото и на подкрепяща библиотеките среда в България. Предвиждаме развитие и устойчивост на този проект за постигане на модерни библиотеки и съвременно библиотечно обслужване в нашата страна с участието на цялото общество. Безспорно това е трудна и мащабна задача, но същевременно възможна и достойна цел за професионалната общност и всеки, който осъзнава мястото на информацията и знанието в днешните реалности.

Пълен текст...
 
Меморандум от Национална кръгла маса „Българската дигитална библиотека: модели и подходи“ Печат
ББИА
На 17 октомври 2013 г. по инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация в рамките на проекта "Напредък и устойчиво развитие на библиотечния сектор в България", подкрепен от Фондация "Америка за България", се проведе Национална кръгла маса "Българската дигитална библиотека: модели и подходи". 


На дискусията бе решено да се подготви меморандум до правителството за необходимостта да се вземат конкретни мерки за изпълнение на проекта за национална стратегия и да се осигурява систематична финансова подкрепа за опазване и съхранение на културното наследство.

 
Разискванията по Бюджет 2014 и библиотеките Печат
ББИА
На 7 ноември 2013 г. Комисията по културата и медиите проведе разисквания по Бюджет 2014. В изказването си г-жа Снежана Янева, председател на ББИА, подкрепи първоначалното искане на Министерство на културата за 10% увеличение на размера на субсидирана бройка и 5 млн. лева за програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за  четене и информираност“ като подчерта, че това не е достатъчно за развитието на обществените библиотеки, но е реално при тежката финансова ситуация в страната. За съжаление Министерство на културата не е успяло да защити това предложение и то не е прието в проектобюджета за 2014. Г-жа Янева се обърна към министър Стоянович с въпрос защо не е свикал Обществения съвет, за да получи широка обществена подкрепа за предложението на Министерство на културата. Г-жа Янева напомни, че преди години, когато проф.  Данаилов е бил министър на културата, библиотеките са получили своя Ренесанс и с малко подкрепа са доказали, че могат да бъдат центрове за информация и знания. В заключение г-жа Янева призова народните представители да подкрепят обществените библиотеки, защото те гарантират правото на достъп до информация и грамотността на нашите деца. Тя цитира част от лекцията на Нейл Геймън  за връзката между планирането на затвори и грамотността на децата и завърши с думите:  „Ако сега вие, дами и господа народни представители, не подкрепите българските библиотеки, утре други народни представители ще трябва да гласуват пари за затвори за нашите деца“.

С 8 гласа "за", 8 "против" и два гласа "въздържал се" парламентарната Комисия по културата и медиите отхвърли на първо четене проектобюджета за 2014 г.  Ние оставаме с надеждата, че в пленарна зала народните представители ще подкрепят един по-добър бюджет за културата, включително за библиотеките. 
 
Наръчник по авторско право и сродни проблеми за библиотеките Печат
ББИА
Уважаеми колеги,
предоставяме ви българския превод на Наръчник по авторско право и сродни проблеми за библиотеките, изработен от Консорциума EIFL – Електронна информация за библиотеките.
Това е практическо ръководство по актуални правни теми, отнасящи се до информационната дейност на библиотеките в бързо развиващата се цифрова реалност.  Всяка тема е разгледана накратко в отделна глава; отбелязани са основните аспекти на библиотечните политики и накрая за допълнително четене са предложени линкове към публикувани библиотечни политики и позиции, свързани с обсъждания проблем.  

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 10 от 69
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.