Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2011 arrow Приключи ли Националната кампания за възраждане на библиотеките?
Приключи ли Националната кампания за възраждане на библиотеките? Печат
ББИА

Почти два месеца продължи Националната кампания за възраждане на българските библиотеки, обявена на 16 септември 2011 г. с публикуването на Отворено писмо до министър-председателя на Република България, с копие до министъра на финансите, министъра на културата и министъра на образованието, младежта и науката. Инициаторите на кампанията потърсихме подкрепата на граждани, организации и институции за исканията, изложени в писмото.

По време на кампанията се състоя широк дебат за четенето, книгите и библиотеките в Центъра за дебат и култура Червената къща с участието на творци на българското слово, учени и интелектуалци, професионалисти от книжния и библиотечния сектор, учители, студенти и ученици.

На 8 ноември се състоя пресконференция в БТА, към която проявиха интерес много журналисти от печатни и електронни медии. Чуйте звуков запис   .

На 9 ноември бе заключителното събитие на кампанията – четене на произведения от съвременни млади поети и писатели и внасяне на подписката в подкрепа на исканията на кампанията в Министерския съвет. С подписите си граждани от цялата страна подкрепиха справедливите ни искания и заявиха потребността си от книги и библиотеки. Резултатите са: 23 589 подписа, от които 20 614 – на хартиен носител; 2 975 – по електронен път. Значителен брой подписи са събрани допълнително и донесени на самото събитие. Пълната подписка е приета и се съхранява в деловодството на отдел „Приемна“ на МС.

Кампанията намери широк отзвук в обществените среди и бе отразена достойно в медиите.

Министерството на културата публикува на сайта си пространна информация за осигурената от него финансова подкрепа за библиотеките и книгите през последните три години, както и за планираните средства за 2012 година.

Осъществи се една от най-важните ни цели – категорично бе заявена необходимостта от съвременни и модерни библиотеки, които предлагат свободен достъп до литература и периодика за всички граждани, независимо дали живеят в София или в малко селище. Защото те, данъкоплатците, ги издържат с данъците си и имат това право.

Започна траен дебат в обществото за съдбата на книгите и библиотеките в България. В този дебат звучаха и продължават да звучат много искания, мнения, очаквания. Повечето от тях са глас на подкрепа, но има и възражения, разочарования, опровержения. А дали част от отрицателните мнения не се дължат именно на състоянието на библиотеките през последните две десетилетия? Състояние, което най-вече ние, библиотечните специалисти, искаме да променим. Всичко е важно за нас: и изразената безусловна подкрепа, и изказаните съмнения, и противоположните твърдения. Кампанията показа, че много хора не знаят твърде важни неща за потенциала на библиотеките и сериозна отговорност на професионалната общност е да направи широко известни проблемите, възможностите и обществените ползи от една добре функционираща библиотечна мрежа.

Започнахме дебат за това, че четенето е изключително важно и определящо за развитието на личността и е страшно, ако трябва да се обяснява какво е четенето и защо трябва да се чете; че книгите – и печатни, и електронни, днес имат значима роля за успешното развитие на всеки човек и на нацията като цяло; че библиотеките съхраняват писменото културно наследство, но и осигуряват безплатен достъп на всеки гражданин до книги, до електронни информационни източници, до съвременни средства за комуникация, до знание; осигуряват пространство за социални контакти и културни събития. Много е важно да задържим вниманието на управляващите и на обществото върху темата, да стимулираме активната позиция на хората към книгите и библиотеките. Повдигнатите проблеми и заявените по време на кампанията искания отразяват най-вече сериозната ни тревога за неизпълнените ангажименти, но преди всичко съдържат предложение за постоянен  диалог между управляващите, професионалната общност и ползвателите. Ние винаги сме търсили конструктивни решения и сме готови да партнираме с институциите. Никой не търси противопоставянето, защото отговорността за крайния резултат е обща и усилията следва да бъдат обединени.

Затова отговорът е „НЕ“. Не е приключила грижата към библиотеките, не са приключили отговорностите на институциите и организациите към младите хора и към всички граждани на страната, които имат необходимост и потребност от четене, знания, образование и учене през целия живот.

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.