Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2011 arrow Българският посланик в САЩ на посещение в Колорадо
Българският посланик в САЩ на посещение в Колорадо Печат
Highlands Ranch Public LibraryНа 11 март 2011 г. Елена Поптодорова – българският посланик в Съединените Щати, посети публичната библиотека в Хайлендс Ранч, и присъства на прием, спонсориран от Колорадската асоциация на библиотеките и Групата за сътрудничество между библиотеките в Колорадо и България.

Посланик Поптодорова се върна в САЩ за втория си мандат като посланик. По време на първия тя беше основен поддръжник на Американско-българския проект за библиотечен обмен (ABLE), в който участваха 12 библиотеки от Колорадо.

По време на посещението си в библиотеката на Хайлендс Ранч посланикът беше впечатлена от разнообразието от предлагани услуги, компютрите в зоната за деца (използвани от 5-годишни деца), техническото оборудване – от системата за самостоятелно заемане на материали до автоматичното сортиране при връщане на материал, както и от всички налични ресурси на разположение на потребителите на библиотеката.

 

Джейми Лару, директор на библиотечната система в Дъглас Каунти и Хедър Уилкокс показват библиотеката в Хайлендс Ранч на посланик Поптодорова.

 

Поптодорова сподели: „Много съм впечатлена от това, което виждам в Хайлендс Ранч. В България също има много добри библиотеки и както българските, така и Колорадските библиотеки могат да имат полза от обмен на идеи.”
Джейми Лару, директор на библиотечната система в Дъглас Каунти, каза: „За нас е чест, че посланикът посети района на Хайлендс Ранч. Партньорските отношения между библиотеката в Дъглас Каунти и Библиотека „Дора Габе” в Добрич са много ползотворни и за двете страни.”
На приема, спонсориран от Колорадската асоциация на библиотеките, присъства персоналът на библиотеката на Хайлендс Ранч, директорът Джейми Лару, ръководителят  на филиалите в Хайлендс Ранч Шийла Кербер, както и Филип Милър – библиотекар от филиал, Сюзън Лару. Членът на управителния съвет на Колорадската асоциация на библиотеките  Линда Конуей подари на посланика картина „Градината на боговете”.

 

 

Линда Конуей с подарък за посланика

 

По време на кратката програма посланикът сподели спомените си за първата си кратка визита в Колорадо през 2003 г. и оцени високо продължаващите взаимоотношения между български и колорадски библиотеки.

 

На приема присъстваха още Даяна Рийз, Президент на Американската асоциация на специализирани и кооперативни библиотечни агенции и координатор за развитие на библиотеките при Щатската библиотека, Джийн Хайнер – библиотекар в Щатската библиотека на Колорадо, и Нанси Болт – председател на Групата за сътрудничество между библиотеките в Колорадо и България.

 

Нанси Болт, директор на проекта ABLE и настоящ председател на Групата за сътрудничество между библиотеките в Колорадо и България коментира: „Имах честта да работа с посланик Поптодорова по време на проекта ABLE. Знам, че тя силно подкрепя библиотеките и тяхната роля да подпомагат потребителите в намирането на информация. Тя е верен приятел на библиотеките – както в България, така и в Америка“.

Някои от присъстващите на приема за посланик Елена Поптодорова

Нанси Болт 

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.