Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2010 arrow Регионален семинар Библиотеките – възможности и перспективи в Русе
Регионален семинар Библиотеките – възможности и перспективи в Русе Печат
РБ РусеРегионален семинар „Библиотеките – възможности и перспективи“ се проведе на 28 октомври 2010 г. в Русенската библиотека. Повече от 100 библиотечни специалисти от Русе и Русенски регион присъстваха на срещата. Официални гости на събитието бяха Ели Попова – Директор на Изпълнителното бюро на Българската библиотечно-информационна асоциация – София и Мануела Симеонова – експерт в Регионален експертно-консултански и информационен център „Читалища“ – Русе. 

Директорът на библиотеката, Румян Ганчев, откри семинара и  поздрави участниците с предстоящия Ден на народните будители – 1 ноември, припомняйки за просветителската и будителска роля на библиотеките и читалищата през годините и тяхната мисия днес като образователни, културни и информационни центрове.
Демонстрация на новия сайт на библиотеката направи Силва Василева – заместник-директор на РБ „Любен Каравелов”. В него се предлага информация за историята на институцията, нейната структура, задачи и дейност, услугите, които тя предоставя, достъп до онлайн каталозите, новини за предстоящи събития, фотоархив и др. Посетителите на сайта ще могат да видят първия в България Електронен музей на детската книга, дигитализираната колекция екслибриси от Графичния кабинет на библиотеката, както и регламента на предстоящия Международен  екслибрис конкурс „Дунав – реката на Европа” през 2011 г.
По време на семинара беше представен и финализираният проект на Детски отдел “Библиотеката – приказна съкровищница“ и юбилейният брой на регионалния библиотечен бюлетин BIBLION, посветен на 60-годишнината на един от първите детски библиотечни отдели в страната.
Мануела Симеонова – експерт в Регионалния експертно-консултантски и информационен център “Читалища“ – Русе, говори за дейността на читалищата днес, отчитайки трудностите, свързани с тяхното финансиране.
Специалистите от фирма РС-ТМ ООД Светлозар Мечков и Румен Чернаев представиха възможностите и новостите в библиотечния софтуер “АБ“, с който РБ “Любен Каравелов“ работи  от 10 години.
Регионалният координатор на програма “Глобални библиотеки – България“ Валентина Караджова запозна присъстващите с дейностите по първия етап, които ще осигурят възможност повече български граждани да ползват ресурсите на глобалната мрежа.
Ели Попова – Директор на Изпълнителното бюро на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), представи проекта „Напредък и устойчиво развитие на библиотечния сектор в България“, финансиран от Фондация „Америка за България”. Създаване на стратегия за информираност на библиотечната общност, издателска програма за публикации в електронен и традиционен вариант; повишаване на професионалната квалификация на библиотечните специалисти с оглед на съвременните услуги и обновяването на технологичните процеси в библиотеките; активно съдействие за подготовката на национална програма за опазването на писменото културно наследство в библиотеките;  издигане на престижа на библиотечната професия и развитие на партньорства при реализиране на проекти са част от направленията в стартиралия проект на асоциацията. Отделено бе внимание и на новите възможности, които асоциацията ще предоставя за квалификация на библиотечните специалисти, съобразени с изискванията на Закона за обществените библиотеки.
Презентирана беше и новата професионална услуга на сайта на ББИА – “Експертно-консултантски услуги“, която предлага безплатни писмени консултации и методически съвети и ще помага на библиотеките при изработването на управленска и технологична документация.
Учреденото Регионално дружество на ББИА ще осъществява експертна помощ за библиотечната гилдия от Русе и региона. Избран беше управителен съвет на дружеството с председател Силва Василева – РБ „Любен Каравелов“, зам.-председател – Надежда Георгиева, НЧ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Вятово и секретар – Диана Гривева – РБ „Любен Каравелов“.

За контакти: Силва Василева – зам.-директор, РБ „Любен Каравелов“; тел.: 0878574915

 
     
 
     
 
     
 
     
 
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.