Начало arrow Дейности arrow Проекти и програми arrow Българските библиотеки в 21. век
Българските библиотеки в 21. век Печат
Проект на ББИА, подкрепен от Фондация "Америка за България", 2015  2018  
ББИА
  Фондация Америка за България
На 1 март 2015 г. стартира новият проект на ББИА „Българските библиотеки в 21. век”, подкрепен от Фондация „Америка за България”. Проектът е с продължителност три години. Това е една важна стъпка напред, която ще осигури развитието на дейностите на Сдружението в обем и мащаб, които постигнахме през изминалите пет години в резултат на предходния проект „Напредък и устойчиво развитие на библиотечния сектор в България”, също подкрепен от фондацията. Основната цел на проекта е ББИА да подпомогне библиотеките така, че те да са готови да посрещнат и удовлетворят съвременните информационни, образователни и културни потребности на българството общество. Конкретните цели на проекта са:
  1. Застъпничество за адекватното включване на библиотеките в стратегическите и нормативни документи, за да се повиши тяхната роля в обществото и да се подобри финансирането им.
  2. Увеличаване на капацитета за застъпничество на професионалната общност на национално и местно равнище.
  3. Създаване на модели на териториално библиотечно обслужване и на съвременната училищната библиотека, които да бъдат апробирани в практиката.
  4. Стимулиране на внедряването на иновативни библиотечни услуги и програми в библиотеките. 
Сред очакваните дългосрочни резултати от изпълнението на проекта са: нарастналото разбиране сред политиците и обществото за ролята на библиотеките и отразяването му в стратегическите и правни документи; подобряване на библиотечните услуги в подкрепа на образованието; увеличаване на броя на функциониращите училищни библиотеки; активното включване на библиотеките в дейностите по учене през целия живот; увеличаване на публичните финанси за библиотеките; увеличаване на броя на библиотечните ползватели. Позитивни промени се очакват и в библиотечния персонал – увеличаване на неговия капацитет и повишаването на квалификацията му.
Изпълнението на проекта „Българските библиотеки в 21. век” ще бъде една нова важна стъпка за доизграждането на капацитета на ББИА и утвърждаването й като важен фактор в развитието на библиотечния сектор у нас.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.